Obris Ski Lab

CORTINA 2024 – PARASKI World Cup

sankice

sankice

V zadnjem tednu januarja smo se prvič v tej sezoni odpravili na tekme svetovnega pokala v alpskem para smučanju, kjer naš servis aktivno deluje že od leta 2017. Že od samega začetka sodelujemo z ekipo reprezentance Nizozemske, ki ima odlično organiziran sistem in s tem tudi močno smučarsko reprezentanco. Ta sloni tudi na odličnih predstavah super talenta in zvezdnika tega športa – Jeroena Kampschreurja, ki nastopa v kategoriji sedečih smučarjev, nam že vsa leta prinaša dobre rezultate in katerega se ekipa razvija in raste skupaj.

Tokrat smo se ustavili v Italijanski Cortini d Ampezzo v slikovitih Dolomiti, kjer bodo gostili naslednje zimske olimpijske igre leta 2026. Tekme svetovnega pokala so kot običajno v letih pred igrami služile kot testni dogodek za ogled terenov in samih prizorišč. Nizozemska ekipa je bila zato tukaj precej povečana in poleg večjega servis supporta so bili tam tudi uslužbenci organizacijskega komiteja, ki se že sedaj pripravljajo na organizacijo dogodka čez dve leti. 

Na samo prizorišče dogodka smo prišli ravno po zaključenih tekmah ženskega svetovnega pokala in tako dobili progo ( Olympia delle Tofane) v odličnem stanju, hkrati pa so bili pogoji zelo zahtevni za nivo smučarjev v Paradisciplinah. Pod znamenito skalo je tako naklonina proge 64 stopinj in tekmovalci že takoj po štartu v smuku dobijo hitrost prek 100 km/h. Sam nivo smučanja invalidov se je že konkretno dvignil in izpopolnil, tako da kakšnih resnejših padcev ali poškodb praktično ni več kljub zahtevnosti terenov na katerih se tekme odvijajo. Letos je bilo na tem prizorišču organizirano tekmovanje v smuku, superveleslalomu ter slalomu, že lani pa so tekmovalci tukaj preizkusili tudi veleslalomsko progo.

Ekipno smo tako dosegli kar lepe rezultate, parkrat smo stopili na stopničke , le prvo mesto se nam je v smuku izmuznilo iz rok ob Jeroenovem padcu, ki je bila posledica, počene sprednje vezi na smučeh ob pristanku po dolgem skoku. K sreči se je končalo brez poškodb kljub temu, da se je zaustavil v zaščitnih mrežah in  je lahko ob  bolečinam v vratu ter glavobolu lahko nadaljeval s tekmami naslednje dni.

Dogodek je bil s strani organizatorjev odlično organiziran in na vse tekme so pripeljali tudi gledalce, predvsem otroke iz šol, ki so bučno pozdravljali vse tekmovalce. Še posebej so občudovali domačega zvezdnika, zmagovalca parih tekem, Reneja de Silvestra, ki je padel v serijo odličnih rezultatov s čemer počasi prevzema vodilno vlogo v kategoriji sedečih smučarjev.

Tekme v Cortini so služili kot odlična servis priprava, saj smo dobili vpogled v trenutno stanje tekmovalcev in opreme, ki jo pripravljamo za ekipo. Na tekmah se jim Obris servis ponovno pridruži v marcu, ko bo v Kranjski Gori in Sella Nevei zaključek sezone, le tega želimo skupaj zaključiti čim uspešneje.

Rok